注册 登录  
 加关注
查看详情
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

夏洛妖风

写手歌狂追星叔控恋手写喜欢纸质书典型O型巨蟹狮子座的 - 妖风。

 
 
 

日志

 
 

03.09·爱无所终  

2009-03-09 18:40:05|  分类: 随心小文 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 不久前同臭Yao讲:“依个世界果然有好多矛盾,又想去识朋友,又唔知边个好边个坏边个锡你边个伤你,但你唔去识,又点会知人地本性呢?毕竟识朋友唔可以靠样嘛。”

尽管我第六感多数时候极准极强,我始终会选择先接触下,至于是好是坏,我心里自有分晓。

有四个星座嘅性格(原因唔讲瞭,想俾你知嘅我会同你讲。),我多多少少有D精神分裂,巨蟹嘅重情,狮子嘅热情,天蝎嘅狠心,双子嘅多变,当然,我已经尽力令自己处于巨蟹同狮子之间。

于是,人太重情,自然会被情伤。

 

“哀本来是美丽的,多了伤则是害。”——郭敬明。

 

每个人都性格分裂,我,偏偏走向两个极端,一係大情大性,一係多愁善感。

多愁本来係好嘅,人生于忧患,冧多D就安全D,只係善感就导致我係哀嘅基础上加咗伤,我迷惘,当我受伤嘅时候,究竟係人伤我定係我自己伤自己。

感谢朋友依个主题,已经写过好多好多次,但唔知点解,每次见到D好touching嘅句子,感动同回忆又会涌上脑。

 

“缘分是一本书,翻得不经意,会错过细节,读得太认真,又会流干眼泪。”

 

我为友情流嘅眼泪,远比为爱情流嘅多。

我好相信,在茫茫人海中相遇,确实是缘分。那么多的考生,又有那么多考入五中,能在高一时同班,唔係缘分又係咩呢?

起初,我确实睇得好唔认真,几乎忽略咗几个现今嘅好友,而我读得认真果D,偏偏又伤我至深,有D已经原谅咗,至今仍然係好朋友,有D,相见如同陌路人。

 

“一个朋友,嵌在一个人的心中,如同星座在空中一样,某一颗陨落了,就不能去移另一颗星来填补它的位置。”

 

至今,已经同四个人绝交瞭。

四个瞭。

虽然依四个人,绝交对我更好,但佢哋曾经占有嘅位置,应该真係无人可以取替瞭,尽管我已经唔记得,同佢哋嘅回忆,就算记得都好模糊,亦都唔多记得佢哋对我嘅伤害,但係,无可否认,无可能有另一个人,俾同样嘅回忆我。

大朋友话过:“你重感情,似我,很好。”其实我唔知係咪真嘅好。

而我依家拥有的“星星”,我唔希望有边粒再陨落瞭,我嘅夜空,唔可以太暗,如果唔係,我会睇唔到路。

 

“有很多东西,不是因为它的价值高或是身世奇特我们才珍视它,是因为它其中蕴含了我们太多的心意和太久的眷恋。”

 

我有写日记嘅习惯,高一有个时期,甚至攞翻学校写,虽然有好多嘢,写始终都无现场录低咁生动,但相对,唔係所有嘢都可以现场录低嘅。

有D回忆,会一世存活係我脑海度。

小学嘅节日礼物,失踪得七七八八,有D送嘢食,包装早就唔见咗,但08年嘅礼物,我一一保存好。

小彪对木制猫仔,放係鱼缸旁边。

老彬嘅笔袋,用紧,不定时同佢冲下凉。

圣手盒糖,早就食完瞭,但个铁盒,依然无穿无烂咁放係台面。

09年,如果仲有礼物嘅话,我相信我依然会珍惜。

 

爱无所终,但不知不觉间,佢温暖我整个世界。

  评论这张
 
阅读(66)| 评论(4)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2018